Veelgestelde vragen

Hier vind je alle antwoorden op de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via het formulier onderaan de pagina.

Als je tijdens de zwangerschap onder controle bent bij de verloskundige en er geen medische reden is dat je in het ziekenhuis moet bevallen, ben je van harte welkom in het Geboortehuis Utrecht.

Jullie mogen zelf bepalen wie er tijdens de bevalling in de geboortekamer aanwezig is. Familie of vrienden die niet bij de bevalling aanwezig zijn, maar wel graag als eerste jullie kindje willen zien, kunnen in de hal bij de liften of beneden in de koffieruimte wachten. Let op, er gelden nog aanvullende regels ivm Corona.

Het is handig om een tas met de volgende items  klaar te hebben staan ➜

 • Nachtkleding/badjas
 • Warme sokken/pantoffels
 • Toiletspullen
 • Schoon ondergoed en kleding
 • Kleertjes voor de baby
 • Een identiteitsbewijs
 • Eventueel een fototoestel
 • Maxi Cosi

Nee, je hoeft je niet aan te melden. Op het moment dat je bevalling begint zal je verloskundige contact met ons opnemen. Wil je alvast meer informatie over bevallen in het Geboortehuis Utrecht, dan kun je je aanmelden voor de digitale informatieavond of langskomen voor een rondleidnig. Meer informatie hierover vind je elders op deze site.

Ja, iedereen die onder leiding van de verloskundige mag bevallen is welkom. Je eigen verloskundige begeleidt de bevalling.

De gynaecologen van het Diakonessenhuis zijn slechts met een deur van ons gescheiden. Wanneer het tijdens of na de bevalling nodig is je te verwijzen, kan de gynaecoloog of kinderarts snel bij je zijn. In de meeste gevallen word je dan wel overgebracht naar een medische verlossuite.

Ben je van plan te bevallen in het Geboortehuis Utrecht? Dan vragen we jou jezelf in te schrijven bij het Diakonessenhuis. Je krijgt dan een patiëntnummer. Dat wordt gebruikt als je in het Geboortehuis komt om te bevallen.

Lees hier hoe je je inschrijft bij het Diakonessenhuis.

De kosten voor een bevalling in het Geboortehuis Utrecht komen overeen met een poliklinische bevalling in elk ander ziekenhuis zonder medische indicatie. Dit tarief wordt jaarlijks door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgesteld. Of het tarief volledig wordt vergoed of dat je een (gedeeltelijke) eigen bijdrage zal moeten betalen, is afhankelijk van je polis en je aanvullende verzekering. Dit kan je alleen zelf navragen bij je zorgverzekeraar. De wettelijke eigen bijdrage is voor 2024 vastgesteld op € 560,89. Niet verzekerden betalen voor een bevalling in het Geboortehuis Utrecht het volledige tarief van € 806,86. Dit is een vast bedrag. Indien je zorgverzekeraar (nog) geen contract heeft met het Geboortehuis Utrecht dan krijg je de rekening zelf. Deze kun je dan zelf indienen bij je zorgverzekeraar en zal in vrijwel alle gevallen worden vergoed. Indien je gebruik maakt van lachgas tijdens je bevalling, dan zijn de kosten in totaal € 1.386,19. De meeste verzekeraars vergoeden het gebruik van lachgas tijdens de bevalling.  

Ja, je hebt een eigen geboortekamer. Deze sfeervolle kamer is voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet. 2 van de 4 kamers zijn ook voorzien van een ligbad.

We hebben professionele bevalbaden die speciaal zijn ontworpen voor een waterbevalling in een geboortehuis waarvan je gebruik kunt maken. Deze kunnen in elke kamer worden opgezet. Indien je hiervan gebruik maakt, dan ontvangt u hiervoor een aparte factuur van € 75,- voor de persoonlijke bevalhoes en disposable slang. Dit is noodzakelijk in verband met de hygiëne. Het is niet mogelijk om je eigen bevalbad of hoes mee te nemen.

Na de geboorte van jullie kindje zijn jullie nog een aantal uren onze gast. Dan vinden ook de gebruikelijke controles plaats. Wanneer de eerste uren na de bevalling goed zijn verlopen, kunnen jullie met je kindje naar huis. Extra verblijfsduur is helaas (nog) niet mogelijk.

Jazeker, in het gehele Diakonessenhuis is openbaar WiFi beschikbaar..

GEBOORTEHUIS UTRECHT

MEER Vragen?

Staat het antwoord op jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stuur ons dan een berichtje.

img-diak-3

Bedankt voor je bericht

Het Geboortehuis Utrecht neemt contact met je op.

 

Let op. Indien u vragen heeft over de verloskundige zorg, dan kunt u het beste contact opnemen met uw eigen verloskundige.

 

PATIENTNUMMER

Geboortehuis Utrecht - diak_logo

Ben je van plan te bevallen in het Geboortehuis Utrecht? Dan vragen we je jezelf in te schrijven bij het Diakonessenhuis. je krijgt dan een patiëntnummer. Dat wordt gebruikt als je in het Geboortehuis komt om te bevallen.

Ben je al bekend bij het Diakonessenhuis en heb je dus al een patiëntnummer? In dat geval hoef je niets te doen. Neem wel je legitimatiebewijs mee als je naar het Geboortehuis komt.

Sta je nog niet ingeschreven?
Geef dan telefonisch je gegevens door aan het Diakonessenhuis voor een voorlopige inschrijving. Doe dit voor je bevalling. Op een later moment moet je je inschrijving definitief maken. Pas als je volledig ingeschreven bent, kan de zorgverzekeraar de kosten dekken. Om je inschrijving af te ronden legitimeer je je bij de patiëntinschrijving van het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist of Doorn. Dat kan bijvoorbeeld voor of na je bevalling, of als je voor controle in het Diakonessenhuis bent. Neem je legitimatiebewijs mee.

Regel je voorinschrijving via telefoonnummer 088 250 9325.
Geef de volgende gegevens door:

 • Je naam zoals op je identiteitsbewijs staat (voornaam, achternaam en voorletters)
 • Eventueel de naam van je partner
 • Je geboortedatum
 • Je burgerservicenummer
 • Geslacht
 • Adres (straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats)
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Naam verzekering
 • Polisnummer
 • Naam huisarts
 • Naam apotheek